Gastvrij voor snelle snappers

Standaard

geschreven door Anita Wuestman

Een van de Expeditieteams verdiept zich in de belevingswereld van ‘snelle snappers’

Els Wegerif, Martijn Kruse en Melissa van den Brink hebben de uitdaging opgepakt die hen door Anita Wuestman van de Onderwijs Kwartiermaker is voorgelegd: Het gastvrijer maken van de (leer)omgeving voor hoogbegaafde leerlingen.

Voor veel hoogbegaafde leerlingen is de (leer)omgeving niet vanzelfsprekend een omgeving waar ze zich welkom en veilig voelen. Door hun ontwikkelingsvoorsprong lopen interesses, vaardighedenontwikkeling en cognitieveontwikkeling uit de pas met klasgenoten. Het ontbreken van peers (ontwikkelingsgelijken) en cognitieve uitdaging kan leiden tot teleurstelling, verveling, onzekerheid en een onrealistisch zelfbeeld, vooral wanneer de leerkracht of begeleider zich onvoldoende bewust is van de behoeften van de ‘snelle snapper’ en daardoor niet op hen kan afstemmen.
Voor ieder mens wensen we een veilige, stimulerende (leer)omgeving waar je je welkom én uitgedaagd voelt.

Het vraagstuk van de gastvrije (leer)omgeving hebben de studenten opgepakt en zij zullen zich hier de komende periode verder in verdiepen.

Els (Hotel management), Martijn (Art and Technology) en Melissa (Facility management) leveren ieder door hun specifieke attitude, kennis en vaardigheden belangrijke input in het multidisciplinaire team.  Na de eerste verkenning van de thematiek van snelle snappers, via gesprekken met Anita Wuestman en literatuuronderzoek, gaan zij in dialoog met de snelle snappers zelf.

_DSC2547

Robin Spruit (19) vertelt over sociaal emotionele ontwikkeling en waarin hoogbegaafden verschillen ten opzichte van leeftijdgenoten. Hiervoor wordt het ontwikkelingsmodel van Spiral Dynamics gehanteerd.

De Expeditie is vertrokken…….
De eerste etappe is bijzonder goed verlopen. Alle reizigers zien uit naar het vervolg zonder te weten waar deze reis ons uiteindelijk zal brengen.
Een boeiend avontuur!

Advertenties

Eén reactie »

  1. Start je literatuuronderzoek vanuit de website van Saxion Bibliotheek. Daar vind je relevante en betrouwbare bronnen. Heb je hulp nodig, we helpen je graag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s