Gastvrijere Binnenstad: Deventer Nieuwstraat

Standaard

IMG_4185

De Expeditie legt in de komende maanden aan in de Deventer Nieuwstraat. Hier is onlangs een Saxion Stadslab geinstalleerd, een interdisciplinaire werkplaats waar studenten, docenten en lectoren onderzoek doen en oplossingen ontwerpen die de straat een impuls kunnen geven. Een mooie plek dus voor de Expeditie, die hiermee de expertise meekrijgt van het lectoraat Duurzame Leefomgeving. Centrale onderzoeksvraag: “Hoe kan de Nieuwstraat aantrekkelijker en uitnodigender worden voor bezoekers?” Drie teams pakken elk een deelvraag op die bijdraagt aan een scala aan innovatieve oplossingen voor deze straat. Het project wordt ondersteund met kennis vanuit expertgroepen van het Shopping Tomorrow platform.

Het project wordt belangstellend gevolgd door de vele stakeholders, waaronder de gemeente, het MKB, ondernemers in de straat, de lokale horeca en de winkeliersvereniging. Jeroen Kuyper, coordinator van Saxion Stadslab, fungeert als opdrachtgever voor de projecten die studenten hier ontwikkelen. “Ik ben benieuwd hoe studenten de (Ver)Nieuwstraat in de Etalage gaan zetten.”

Jeroen Kuyper gidst ons door de Nieuwstraat

Jeroen Kuyper gidst ons door de Nieuwstraat

Middels Service Design methoden wordt getracht diepgaande inzichten te verkrijgen over levensstijl, aspiraties, gedrag en wensen van het winkelend publiek en de overige bezoekers van de straat. Allereerst worden trends in kaart gebracht en wordt een stakeholder map ontwikkeld. Studenten gaan dan met zeer uiteenlopende methoden aan de slag om informatie en inzichten te verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan observaties, participerend onderzoek, interviews, dagboekonderzoek en nog veel meer. Aan de hand van de onderzoeksresultaten wordt gebrainstormd en worden ideeen ontwikkeld. Creatieve technologie wordt ingezet om de onderzoeken te ondersteunen, en om de prototypes die worden ontwikkeld, te versterken. De gastvrije eigenares van de winkel Sense of Living heeft een werkruimte ingericht van waaruit studenten gaan werken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s