Gastvrijheid in het Rijksmuseum

Standaard

geschreven door Melissa van den Brink

Op woensdag 18 maart zijn we met een aantal expeditieleden naar het Rijksmuseum in Amsterdam geweest. Toevallig had ik net een interview gelezen met de directeur die vertelde dat hij meer wilde inspelen op de gastbeleving bij de heropening van het museum. Tijd om dat zelf eens te beoordelen.

Gastvrijheid in de entourage
De reis naar het museum was vrij goed. Amsterdam wil graag vanuit heel Nederland gemakkelijk te bereiken zijn en met de komst van de Hanzelijn is er ook een snelle verbinding van Zwolle naar Amsterdam. Het reizen met de tram ben ik wel gewend, maar kan lastig zijn. Gelukkig heeft het museum daarover goede informatie op de website. Amsterdam maakt veel en goede reclame vanaf centraal station tot het museumplein. Toerisme is iets waar goed op ingespeeld wordt door beide partijen.

Het Rijksmuseum heeft een mooi en open architectuur, passend bij de culturele en maatschappelijke functie van het museum. Aan de andere kant is het museum, net als de rest van Amsterdam ontzettend commercieel. Groot aanbod van horeca, souvenirs en extra toeslagen voor uitgebreidere exposities maken het commercieel en iets minder toegankelijk voor minderbedeelden. Ook voor studenten geldt geen aangepast tarief, jammer want het zal een goede doelgroep zijn voor het museum.

De medewerkers bij de kassa en ingang waren niet heel spontaan en vriendelijk, dit zorgde ervoor dat ik mij een beetje een nummertje voelde. Een leuke spontane glimlach doet hierbij heel veel. De tevredenheid van een bezoek wordt voornamelijk bepaald in de eerste en laatste 5 minuten. Echter waren er een gidsen die een tour deden door het museum en dat deden zij heel leuk en spontaan. Al met al kan de gastvrijheid van de medewerkers beter, maar of dit mogelijk is met zoveel (inter-)nationale bezoekers met verschillende verwachtingen is de vraag. Als het museum zich beter zal verdiepen in gastvrijheid kan dit een toegevoegde waarde hebben op de bedrijfsvoering. Als museum is het Rijksmuseum een echte aanrader.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s