De gastheer wordt onderworpen

Standaard

diepo negorogeschreven door Marjolein Schotman

 

De onderwerping van Diepo Negoro aan Luitenant-generaal baron De Kock

 

Op dit schilderij is een scene te zien waarbij Prins Diepo Negoro, een belangrijke Javaanse leider in de Java oorlog door Nederlanders gevangen wordt genomen(1825-1830). Zijn trouwe volgelingen liggen verslagen op het bordes.

Wat mij opviel aan dit schilderij was dat er eigenlijk een gebrek aan gastvrijheid was. Prins Diepo word de entree van zijn eigen huis geweigerd. Hij wordt uit zijn eigen huis verbannen en een tiental volgelingen met hem. De Nederlanders zijn daar, in dat verre land, te gast. Het lijkt vreemd dat zij dit zomaar kunnen maken in een land wat niet van hen is. Misschien was het indertijd veel normaler dat dit zomaar gebeurde.
Kijkend naar de noties over hospitality zien we dat de verplichtingen, obligations and duties vanuit Nederlanders perspectief terug komen. De plicht vanuit het leger gaat boven alles ook al weet men beter. Het zijn in dit schilderij slechte gastheren en zorgt juist voor een wig tussen de Javanen en de Nederlanders. Ze worden als het ware buitengesloten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s