Onmenselijk: hoe Nederland omgaat met vluchtelingen

Standaard

geschreven door Yannick van Warmerdam

Afgelopen donderdag reisden we met de hele groep naar Amsterdam. Dit was een field trip met bezoeken aan het Noëlhuis en het Vluchtgebouw van de organisatie ‘We Are Here’. Het Noëlhuis bestaat uit meerdere appartementen, ingericht voor vluchtelingen die in de procedure zitten voor een verblijfsvergunning in Nederland. Hier worden zij geholpen door vrijwilligers, die daar ook wonen. In de gebouwen van de organisatie ‘We Are Here’ (er zijn er meerdere en wij bezochten het vluchtgebouw) zitten een grote groep vluchtelingen die zijn uitgeprocedeerd. Deze mensen zijn dus niet meer in de race voor een verblijfsvergunning, maar ze wachten op een nieuwe kans voor een procedure. Zie de onderstaande links voor meer informatie over beide projecten.

In het vluchtgebouw zat een groep van 70 (!!) asielzoekers van over de hele wereld, maar voornamelijk Afrika. Dit vluchtgebouw was een oud kantoorpand van KPN, wat eigenlijk absoluut niet bewoonbaar kan zijn. Zo was een helft van het gebouw afgesloten omdat daar asbest in het pand zat. Deze mensen slapen in oude kantoorruimten, waar verschillende ‘slaapkamers’ gecreeërd zijn door middel van gordijnen. Op die zogenaamde slaapkamers slapen dan meerdere mannen of vrouwen. Ook wordt er in deze ruimten gekookt. De ramen kunnen er niet open. In het gebouw is één douche, voor alle 70 mensen. Omstandigheden die je écht niemand gunt.

Het Noëlhuis is juist meer een huis waar vrijwilligers een ‘thuis’ bieden, voor zover je het een thuis kunt noemen in hun situatie. Deze vluchtelingen zitten nog in de procedure. Zij hebben allemaal een eigen kamer, waardoor het overkwam alsof hun omstandigheden een stuk beter waren. Relatief gezien uiteraard, want de situatie waarin vluchtelingen in Nederland en over de hele wereld in verkeren is natuurlijk ronduit slecht.

IMG_3966

Voorafgaand aan de fieldtrip had ik wel het idee dat het wel eens een heftige en schokkende dag zou kunnen worden. Ik zag er echter niet tegenop, sterker nog, het leek me heel erg interessant. Je leest en hoort veel over vluchtelingen in Nederland en vraagt je af hoe zij leven. Maar dat het zo schokkend zou worden als dat het daadwerkelijk was, dat had ik nooit kunnen bedenken. De omstandigheden, maar ook de manier waarop er met ze omgegaan wordt, zijn onmenselijk. Er zijn vluchtelingen, die in een procedure voor een verblijfsvergunning al 14 jaar aan het wachten zijn op een uitkomst. Deze mensen, want dat zijn ze gewoon, worden behandeld zoals niemand in de wereld behandeld wil worden. Ze kunnen namelijk niet middenin een procedure de boel opgeven, want een procedure kan niet worden stopgezet. Tot er een uitspraak komt, moeten zij dus ergens op straat wachten op het, al dan niet, krijgen van een verblijfsvergunning.

Het is erg moeilijk om in woorden uit te drukken wat wij als groep hebben ervaren op beide locaties. Normaal gesproken hebben we een groep waarin een aantal mensen graag hun mening geven, daar ben ik er zelf ook een van, maar iedereen zat doodstil voor zich uit te staren. Deze fieldtrip heeft in elk geval op mij en ik denk dat ik ook voor de groep mag spreken, heel erg veel indruk gemaakt. Ik heb er erg slecht door geslapen. Een eye opener.

http://noelhuis.nl/

http://wijzijnhier.org/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s