Week 1 door de ogen van Sophie en Melissa

Standaard

Het begin van een spannende expeditie.
Op maandag is het eindelijk zover: het begin van de expeditie Hospitality. Deze dag stond in het teken van de introductie. Tijdens een kopje koffie elkaar leren kennen, de weg van de expeditie bespreken en voorzichtig kijken naar het eerste tussenresultaat.

De retorica van Aristotelis
Met Kim Meijer is een stukje theorie besproken over de retorica van Aristoteles. Op basis van deze logica moet een column geschreven worden met als onderwerp: Ben ik een wereldburger?
Met behulp van beeldfragmenten en discussie is er stof tot nadenken. Het begin van de column is gemaakt en daarmee eindigt de eerste expeditie dag.

Wereldburgers en wereldgeschiedenis
Gezien het onderwerp van de column gaan de expeditieleden op dinsdag verder met een workshop over wereldburgers en wereldgeschiedenis. Shira Godfried en Gijs Theunissen geven door middel van interactieve opdrachten kennis over de kijk op de wereld, maar ook het ontstaan van de wereld en de daarbij horende wereldbevolking. Ook de ongelijkheid in de wereld en de theorieën voor dit gegeven zijn toegelicht en besproken. Een heel bijzondere kijk op het leven waar niks goed is of fout.

Een creatieve middag in Enschede
De woensdag staat in het teken van een kunstworkshop. Samen met kunstenares en docent Len gaan de expeditieleden een portret van zichzelf schilderen. Na het portret te hebben toegelicht komt de volgende opdracht: geef je portret aan je buurman en buurvrouw. Aan hem of haar de taak om het portret aan te passen of te verbeteren. Hierbij wordt stilgestaan over hoe de expeditieleden zichzelf zien, maar ook wat ze van een ander zien. Ook is het een moment om te kijken hoe je omgaat met wanneer je werk uit handen moet geven. De laatste opdracht is om met een samengesteld groepje de portretten over te brengen op een groot vel papier en daarbij één geheel te vormen. Hierbij stond samenwerken centraal.

Enschede week 1

In de middag ging de groep kennis maken met de academie ACT in Enschede. Hier werd kennis gemaakt met de docenten Guus, Martijn en Debbie van de academie ACT. Na een introductie waar iedereen heel enthousiast van werd, kwam er een leuke opdracht: straat jutten. Foto’s maken op straat en deze clusteren en daarbij een ontwerpregel formuleren. En wanneer de clusters met ontwerpregels worden gecombineerd met websitedesign, wat komt er dan uit? Creativiteit was zeker het kernwoord van deze dag.

Muzieum Nijmegen

Op de donderdag ervaren de expeditieleden een ware blindenervaring bij Muzieum in Nijmegen. De verwachtingen lopen uiteen en nadat iedereen er is vertelt een vrouwelijke begeleider kort wat er gaat gebeuren. Drie groepen van vier personen krijgen een rondleiding in het leven van iemand die niet meer kan zien. In Sophie haar groep zit Bart, een man van 60 en hij is al sinds zijn 25e jaar blind. Door middel van techniek krijgt de groep een rondleiding door Bart zijn huis, maar wordt er ook een supermarkt bezocht en een wandeling gemaakt. Een ervaring waarbij het bijzonder is om eens echt mee te maken hoe het is om niet te kunnen zien. Na een uur enkel duisternis te hebben gezien zijn de expeditieleden blij met het zien van licht en vormen.

MuZIeum week 1

Integratie en immigratie

Op vrijdag krijgen de expeditieleden een lecture van Omar Moufakkir over integratie en immigratie. In het Engels, wat even wennen was voor velen, vertelde Omar over wat er wordt verstaan onder begrippen als integratie, immigratie, racisme en cultuurverschillen. Er was veel ruimte om te discussiëren en dit is voor zowel Omar als voor de expeditieleden prettig. Iedereen kan zo zijn of haar mening of visie geven bij een bepaald onderwerp. Een intensieve, maar ook leerzame ochtend.

Het einde van de expeditieweek. Volgende week is de media-battle in Enschede. Daar hebben wij in ieder geval erg veel zin in.

Groetjes,

Sophie en Melissa

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s