Oma Sjlomiet, een volmaakte gastvrouw

Standaard

 

 

In de famliesage van Amos Oz, Een Verhaal van Liefde en Duisternis, ontmoet de lezer de grootouders van de jonge hoofdpersoon. Zij wonen in Odessa en ontvangen daar hun vrienden, schrijvers en intellectuelen van de Joodse gemeenschap. Oma was een gastvrouw zoals je die tegenwoordig zelden meer tegenkomt. En dan zo’n literaire salon. Bestaat er ergens in de wereld nog zo’n gistende, geestrijke ontmoetingsplek?

“Het was Oma Sjlomiet, een vrouw van aanzien, een dame die van boeken hield en schrijvers begreep, die hun huis in Odessa tot een literaire salon maakte–misschien wel de eerste Hebreeuwse literaire salon. Met haar fijne zintuigen ving oma dat zurige mengsel op van eenzaamheid en hunkering naar erkenning, verlegenheid en arrogantie, diepe onzekerheid en zelfdronken eigendunk, het mengsel dat schrijvers en dichters ertoe drijft uit hun kamers te voorschijn te komen en elkaar op te zoeken, tegen elkaar aan te wrijven, elkaar te pesten, grappen te maken, op elkaar neer te kijken, elkaar te voelen, een hand op een schouder te leggen of een arm om een middel, te converseren en te redetwisten en elkaar af en toe even een por te geven, een beetje te spioneren, op te snuiven wat er pruttelt in andermans ketel, te vleien, te ruzien, te debatteren, gelijk te hebben, beledigd te worden, zich te verontschuldigen, zich te verzoenen, elkaar te ontlopen en weer elkaars gezelschap te zoeken.

Ze was een volmaakte gastvrouw, en ze ontving haar gasten zonder pretenties, maar met respect en charme: ze leende iedereen een luisterend oor, een schouder om op te leunen, nieuwsgierige, bewonderende ogen, een sympathiek hart, originele vishapjes en borden met dikke, dampende soep op winteravonden, maanzaadkoek die smolt in de mond, en rivieren gloeiend hete thee uit de samovar.”

[Amos Oz, Een Verhaal van Liefde en Duisternis, Amsterdam: De Bezig Bij, 2004, vertaling Hilde Pach]

Advertenties

Eén reactie »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s