Enactus begeleidt studenten naar sociaal ondernemerschap

Standaard

Enactus logo

geschreven door Nienke de Jong, projectcoordinator Enactus Saxion

Wie kent de heerlijke chocolade Tony’s Chocolonely nou niet? Chocolade met een verhaal, een reep verdeeld in ongelijke stukken. Teun van der Keuken (Tony) bedacht deze chocolade omdat hij de cacaowereld ook ongelijk verdeeld vindt. Hij gaf zich aan als chocoladecrimineel omdat hij, net als vele anderen van ons chocolade at, gemaakt van cacaobonen geplukt door kindslaven in Afrika. Dat moest anders volgens Teun en hij sloot een deal met cacaoboeren in West-Afrika. Zij een stabiel inkomen en verdraagbare werkomstandigheden, wij onbezorgd genieten van chocolade zonder nare bijsmaak en Teun een netto-omzet van 4,5 miljoen. Dit geld investeert Teun om zijn ideaal te verwezenlijken: een beter leven voor de cacaoboeren. Meervoudige waardecreatie noemen we dat.
Een ander voorbeeld is dat van Freddie, tourguide in Amsterdam. Niet zomaar een tourguide, nee, een tourguide met een écht verhaal, een levensverhaal. Tot een aantal jaren geleden leefde Freddie op straat, met weinig perspectief op een fijne toekomst. Totdat een groep Enactus studenten ‘Amsterdam Underground’ in het leven riep. Een prachtig concept waarbij ex-dakloze toeristen op een unieke manier rondleiden door het mooie Amsterdam. Dat blijkt dan toch ook een stuk minder mooi te zijn na een rondleiding van Freddie…
Hoe mooi is het, winst maken met je onderneming op ecologisch, sociaal én economisch gebied. We gaan naar een veranderend ondernemersklimaat toe waarbij je niet alleen je eigen zakken vult maar ook die van een ander. ENactus begeleidt studenten bij het starten van een sociale onderneming en legt daarbij verbindingen met het bedrijfsleven. De studenten van de Expeditie zijn dan ook door Enactus uitgenodigd om (lokale) sociale projecten op te pakken–waarbij Enactus extra ondersteuning verleent.

tonyongelijk

http://www.enactus.nl
http://www.amsterdamunderground.org/
http://www.tonyschocolonely.com/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s