De Ulebelt: The Future of Food

Standaard

De Expeditie meert vandaag aan op de Ulebelt, centrum voor Natuur-en Milieu-educatie in Deventer. Het is zonnig, 20% en de winter lijkt nog ver weg hier tussen het groen.

IMG_3144

Projectleider Estella Franssen steekt direct van wal. Good Food, Echt Eten, biedt kansen om je bewust te worden van het huidige “crazy” voedselsysteem. Er zijn redenen genoeg om in actie te komen. Consumenten en voedselproducenten lopen aan de leiband van een handjevol supermarktinkopers. De biodiversiteit wordt bedreigd doordat alleen prijs telt; voedselschandalen zijn aan de orde van de dag; dieren en mensen verdienen beter; we zijn vervreemd van ons voedsel; koken is uit; en eten is verworden tot “daily fuel intake”. Gelukkig zijn er mensen die dit niet accepteren. Leden van Slow Food beweging, “foodies” met passie voor herkomst, smaak en beleving. Jongeren die de Youth Food Movement zijn gestart, met hipster evenementen zoals het Food Film Festival, en sinds kort een Salland YFM. Super Boer Joe Salatin, die met zijn radicaal andere manier van landbouw bedrijven, de interesse wekt van voedsel-en landbouw-instituten als Unilever en Wageningen University, werd door Estella uitgenodigd naar Nederland op tournee. En wat betekent het allemaal voor burgers zoals jij en ik, die Good Food wel op hun boodschappenlijstje hebben staan, maar er niet al te veel tijd aan kunnen besteden…?
De uitdaging die Estella biedt aan studenten: Hoe betrekken we jongeren bij het lokale voedselsysteem? Haar oproep heeft succes. De eerste ideeen ontkiemen, de Expeditie Gaat op Groen.IMG_3154

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s