Zijn dieren gastvrijer dan mensen?

Standaard

Geschreven door Renee Sorgdrager en Demi Schreuder

Het drijvend veertje

Melchior d’Hondecoeter ca. 1680
bron: Het Rijksmuseum

het drijvende veertje

Als wij mensen het hebben over gastvrijheid komt de definitie ‘ het accepteren van anderen en vreemden’ snel naar boven. Maar deze definitie is ook terug te zien in het schilderij ‘Het drijvend veertje’. Verschillende soorten vogels delen een leefomgeving en een bron van voedsel. Elk dier wordt toegelaten in de vijver en er wordt in vrede met elkaar gedeeld. Naar mijn mening komt de theorie van Selwyn: ‘ Hospitality converts: strangers into familiars, enemies into friends, friends into better friends, outsiders into insiders, non-kin into kin’ terug in dit schilderij. De vijver wordt een soort ontmoetingsplaats voor de vogels en na meerdere bezoeken zullen de andere vogels geen vreemden meer zijn maar bekenden. In eerste instantie zijn de andere vogels vijanden omdat zij gebruik maken van elkaars voedselbron, maar na het openstellen voor de ander zal er eventueel geleerd kunnen worden van elkaar.
Ik vind dat dit schilderij gastvrijheid positief belicht. Het wekt vrolijkheid op door de vele verschillende kleuren die zijn gebruikt. Daarnaast straalt het gezelligheid uit door de grote groep samen en de gehele sfeer in het schilderij. Hoe langer ik naar het schilderij kijk hoe rustiger ik er van wordt. Op basis van dit schilderij zou ik zeggen dat gastvrij zijn een positief effect heeft op jouw eigen welzijn. Het brengt vrolijkheid en een fijn gevoel maar ook rust. 

Het schilderij brengt ook vragen met zich mee. Zijn dieren gastvrijer dan mensen? En wat kunnen wij leren van dieren wat betreft gastvrijheid? Dit schilderij heeft mijn blik op gastvrijheid verbreed. Het dierenrijk heeft er ook mee te maken en kan een informatiebron zijn voor de studie naar gastvrijheid.

‘Pronkstilleven’, Adriaen van Utrecht, 1644
bron: Het Rijksmuseum

pronkstilleven jpgAls er wordt gesproken over gastvrijheid zijn de eerste twee woorden die over het algemeen in mij opkomen: Eten en drinken. In het commerciele domein vinden we restaurants, een bar, lounge, club of een hotel, deze hebben stuk voor stuk met eten en drinken te maken. Toch hebben eten en drinken op het gebied van gastvrijheid ook een belangrijke rol in het prive-domein van gastvrijheid. Wanneer er iemand op bezoek komt bied je hem of haar een drankje aan, misschien nodig je die persoon wel uit om een hapje bij jou te komen eten. Eten en drinken is naar mijn mening een onmisbare factor in de beleving van gastvrijheid. Dit is vanzelfsprekend voor gastvrijheid van mens tot mens, maar geldt dit ook voor de gastvrijheid tussen mens en dier?
De relatie tussen mens en dier waar het eten en drinken betreft, wordt in het ‘Pronkstilleven’ weergegeven. In dit stilleven zie je dat de drie dieren, een hond, een papegaai en een aap, van het eten van hun gastheer–het baasje–mogen eten. Dit illustreert hoe deze dieren verwelkomd worden in het huis van een mens en daar mogen genieten van de lekkernijen die door de mensen zelf ook genuttigd kunnen worden. Er is te zien dat de dieren zelf het eten mogen pakken, aangezien de aap een bes in zijn handen heeft. Dit is een vorm van gastvrijheid tussen mens en dier: de mens zorgt voor de dieren aangezien deze in de leefomgeving van de mens terecht zijn gekomen en het de taak is van de mens om voor hen te zorgen. De dieren kunnen niks terug geven aan de mens behalve het gezelschap–en zo biedt de mens dus ‘Altruistic hospitality”. De mens helpt het dier en geeft het eten, maar verwacht niks terug. Het is simpelweg een goede daad van mens naar dier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s