Boerenkermis

Standaard

Geschreven door: Nathalie Rietveld en Jamilla Ettema
Providing hospitality to facilitate relationships (Selwyn. 2009).
Bron: Rijksmuseum

f1f5138e2270795e0d524ecca207dc21106ca1a4

Op het schilderij van David Teniers staat een kermis voor het boerenvolk afgebeeld. Met in ons achterhoofd het woord “hospitality”, was dit het schilderij dat ons het meest aansprak. Er worden heldere kleuren gebruikt en de gebeurtenis speelt zich af bij een helderblauwe lucht. De woorden gezelligheid, huiselijkheid, openheid, welkom, cultuur, eten en drinken kwamen gelijk in ons naar boven toen we keken naar dit schilderij.
Wat centraal staat op dit schilderij is de boerenkermis. Kermis staat voor ons voor gezelligheid, openheid en feest. Het brengt de mensen in een bepaalde gemeenschap bij elkaar om samen plezier te maken. Op het schilderij staat duidelijk afgebeeld dat het hele boerenvolk was uitgenodigd voor dit feest en iedereen plezier met elkaar had. Op de dagen van kermis kan alles! Men is veel toegankelijker en gastvrijer naar elkaar. Het maakt niet uit waar en hoe laat er wordt gegeten en gedronken, zo lang het maar samen is. De ware aard van de burger komt naar boven. Misschien door de alcohol maar misschien ook door de positieve sfeer die wordt afgebeeld.
De aspecten van gastvrijheid worden ook op verschillende manieren afgebeeld op het schilderij. De persoon linksonder heeft teveel gedronken en kan niet meer op zijn benen staan. De vriendelijke buurtbewoner helpt de man weer op te staan. Zij staat symbool voor zorgzaamheid. De dansende koppels geven de gezelligheid weer, wellicht de muziek en een stukje cultuur. De rennende hond brengt beweging, actie en toegankelijkheid. Rechtsonder op het schilderij staat een tafel met eten afgebeeld, waar zowel mannen als vrouwen met kinderen aan zitten. Hierdoor word er een huiselijke, open familie sfeer gecreëerd. Er wordt gedanst, gekletst en plezier gemaakt.
Het delen van geluk, het helpen van de zwakkere, jong en oud, man of vrouw, eten of drinken, dansen of stilstaan, het maakt niet uit! Iedereen is gelijk en viert feest. Dit is voor ons een symbool van gastvrijheid!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s