Schipbreuk op een rotsachtige kust

Standaard

geschreven door: Anieck Geerds, Maartje Drijvers en Roos Compaijen

Schipbreuk op een rotsachtige kust
Wijnand Nuijen, ca.1837
bron: Rijksmuseum

schipbreuk op een rotsachtige kust

Op het schilderij van Wijnand Nuijen is een schipbreuk op een rotsachtige kust te zien. Wat heeft dit nou met hospitality te maken? Als je goed kijkt zie je dat de bemanningsleden met man en macht opzoek zijn naar overlevenden, zowel gasten als andere bemanningsleden. Als gastheren van het schip rust de taak op hen om iedereen veilig aan wal te brengen. In onze opinie is dit typisch hospitality gedrag en heeft het te maken met het onderwerp ‘morele deugden voor gastheren’.

In eerste instantie krijg je het gevoel dat dit schilderij erg somber is. Dit zullen ook veel bezoekers denken, omdat ze als eerste schipbreuk zien en het schilderij bevat veel donkere kleuren. Wanneer je beter kijkt naar het schilderij, kun je daarna al snel concluderen dat de mooie onderwerpen zoals voor elkaar zorgen en samenwerking belangrijke motieven zijn in dit schilderij. Dit zijn tevens ook twee belangrijke aspecten van hospitality.

Bedrijven in de huidige tijd kunnen leren van deze heldendaad. In onze individualistische samenleving wordt er zo nu en dan vergeten dat je samen meer kan bereiken en dat je elkaar moet helpen zowel in goede als in slechte tijden. Zeker binnen bedrijven zou deze sfeer van broederschap leiden tot gastvrijere werkomstandigheden.

De zonnestralen die door de wolken heen breken staan naar onze inzichten symbool voor goede hoop. We willen jullie graag meegegeven dat ondanks tegenslagen het leven vol zit met geluk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s