Reizen door de Valley of Hope

Standaard

Fotograaf John Stanmeyer is een wereldburger die zjjn thuis heeft in Massachusetts. Stanmeyer is de maker van de winnende World Press Photo 2013.  De foto toont een groep mannen op het strand van Djibouti, die met hun mobiele telefoons verbinding proberen te krijgen. Stanmeyer werkte als fotograaf mee aan het project Out of Eden, waarin de Amerikaanse schrijver Paul Salopek de migratiestromen volgt van de Afrikanen die in de hoop op een beter leven noordwaarts trekken, naar de landen waar de rijkdom lonkt. Paul liep de hele tocht, John volgde delen van de tocht. De reportage Out of Eden is te zien in The National Geographic.

In gesprek met een leerling van een middelbare school leerde John Stanmeyer dat je ook met een andere blik naar deze reizenden kunt kijken. “Je kunt de migratie uit Afrika als vlucht zien, maar ook als een  reis naar het noorden door de Valley of Hope. En dan zijn degenen die geld verdienen met mensensmokkel niet anders dan pursers of stewardessen, met andere middelen en mogelijkheden dan wij gewend zijn.”

Stanmeyer ziet journalistiek als belangrijk vehikel voor educatie. “ik hoop dat mijn foto mensen inspireert om het wiel van verandering in beweging te zetten.” Dankzij zijn werk is er wereldwijd aandacht voor migratie. En thuis in Stockmeyer, Massachusetts, is hij een koffiehuis gestart, waarin hij “human rights based coffee” verkoopt. “Elke revolutie begint in een koffiehuis”. WorldPressPhoto2013

Global citizenship is het vertrekpunt in de Expeditie.  John’s verhaal toont hoe empathie, bewustwording en storytelling kunnen leiden tot veranderingen. Ik zie in zijn verhaal ook de Design Thinking cirkels terug: “Look–Understand–Make”. En gastvrijheid? “Hospitality is creating spaces where change can take place”.

 

[foto: John Stanmeyer, bron: Volkskrant, 18 april 2014)

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s