De intrinsieke waarde van toerisme

Standaard

Elke

In het Amersfoortse cafe Hemels, deelde Elke Ennen met mij haar inzichten over toerisme, gastvrijheid en goed onderwijs.

Wat is toerisme?

Toerisme is veel meer dan een economisch goed. De toeristische ondernemer ziet  toeristen of bezoekers van een gebied nog te veel als mensen die geld inbrengen. Maar de wetenschap van toerisme kijkt naar de intrinsieke waarde van toerisme voor mensen, vanuit sociaal-psychologisch en politieke perspectief. Mensen die hun vrije tijd op een prettige en voor hen zinvolle manier kunnen doorbrengen, zullen gezonder en gelukkiger zijn en daarmee bijdragen aan de kwaliteit van hun samenleving.

Hoe verhoudt toerisme zich tot gastvrijheid?

Gastvrijheid is niets meer dan de context. Deze wordt in de eerste plaats bepaald door de beleving van mensen zelf. Maar gastvrijheid wordt ook bepaald door de maatschappelijke en politieke context. Door de cultuur en de waarden van een samenleving. Kijk naar de Olympische Spelen. De gastvrijheid en tolerantie die Poetin als gastheer van de Spelen wil tentoonspreiden, zijn onderwerp van pittige discussies. Iedereen heeft wel een mening over de functie die de Spelen hebben voor het het imago van Poetin en voor Rusland als wereldmacht. Toch willen velen het hele “gedoe” ook wel even vergeten voor een mooie sportbeleving. Je kunt hier gastvrijheid en het sportevenement  niet los zien van datgene wat er speelt in de hele context.

Wat wil je studenten leren?

Het zou geweldig zijn als we studenten leren om onbevooroordeeld te kijken naar de wereld om hen heen. Willen weten wat mensen beweegt en wat zich werkelijk afspeelt in een gebied. Toerisme is een vak vol dynamiek. Studenten moeten daarom continu in beweging zijn, en steeds opnieuw op zoek gaan naar de meerwaarde die ze kunnen bieden. Bijvoorbeeld door het ontwerpen van een bestemming, een beleving, een invulling van de vrije tijd van  mensen waarmee je hun leven verrijkt–en dat vereist ongelooflijk veel creativiteit en kennis.

Wat verwacht je van de HBS Expeditie?

Het is een project waar ik 100% achter sta. De Expeditie is onderzoekend onderwijs en zal nieuwe werkvormen opleveren. Er zal veel ruimte zijn voor discussie, onderzoek, kijken, ontdekken, maken. Ik verwacht dat studenten de kans krijgen om hun innerlijke drijfveer te ontdekken, hun kompas van waaruit ze keuzes kunnen maken over hun vak. En ik verwacht terug te zien wat ik nu al zie binnen de HBS: talentgericht onderwijs, werken vanuit de combinatie van Hearts On, Minds On, Hearts On. Ik kom graag een keer langs als gastdocent!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s